De zevendelige webserie #tagged (internationale titel: SWIPE) heeft de mediaprijs Rose d’Or (Gouden Roos) ontvangen in de categorie Social Media Video Series. De Rose d’Or wordt sinds 1961 uitgereikt en geldt als een van de belangrijkste Europese mediaprijzen. #tagged was de enige genomineerde Nederlandse dramaserie. De winnaars van dit prestigieuze Europese festival voor amusementsprogramma’s op televisie werden zondagavond bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Kings Palace in Londen.

Martijn Winkler, regisseur en scenarioschrijver, vertelde tijdens zijn acceptance speech: “Deze erkenning betekent ontzettend veel voor ons hele team. #tagged was een ongelofelijk avontuur. Zowel inspirerend als uitdagend, leuk, frustrerend, gekmakend en hartverscheurend. Het is niet makkelijk om te werken aan een project dat echt nieuw en zelfs innovatief is. We hebben het concept voor #tagged en het proefscenario drie jaar lang meegenomen naar allerlei fondsen, omroepen en producenten – drie jaar lang zonder resultaat. Heel veel dank aan degenen die (uiteindelijk) wél in ons idee geloofden en ons steunden.”

De smartphone centraal

#tagged, geproduceerd door VERTOV, vertelt het verhaal van zes twintigers wier leven overhoop gegooid wordt door de onvoorziene gevolgen van hun smartphonegebruik. De visuele stijl van de serie is uniek: we zien enkel het smartphone scherm midden in beeld en de meeste dialoog vindt plaats via tekstberichtjes, comments en tags op social media. Alle afleveringen van Swipe de serie zijn te zien op het YouTube kanaal van NPO 3, npo3.nl en op NPO Start.

Internationaal geprezen

De webserie komt voort uit de gelijknamige korte film #tagged, die eerder al op meer dan 50 internationale filmfestivals geselecteerd is en 16 awards won, waaronder een Webby Award en The Japan Prize. #tagged de serie won eerder awards voor Best Screenwriting op HollyWeb Festival, voor Best Show: International Narrative & Best Director: International Narrative op NZ Web Fest, voor Best Original Concept op NYC Web Fest, voor Best Screenplay op Digital Media Fest in Rome, voor Best Sound Design op Toronto Web Fest en Best Sound op Rio Web Fest. De serie is ook genomineerd bij onder meer het Raindance Film Festival, het Nederlands Film Festival, Maui Film Festival, Cannes Showcase – That Film Festival, Sydney Web Fest en Marseille Web Fest.

Over VERTOV
VERTOV is een creatief bureau en productiebedrijf uit Amsterdam dat films en series maakt die ertoe doen in het hier en nu. Van films tot viral video’s en van televisieseries tot social media campagnes. Fictie, documentaire en interactief: het verhaal is altijd de kern van het werk.